Около Европа през зимата

продължителност - 91 дни:: 6.09.1978 – 9.12.1978

маршрут :: Гданск – Балтийско море – Бискайски залив – Гибралтар – Средиземно море – Черно море - Бургас

участници :: Юлия, Дончо и Яна Папазови; Симеон Идакиев-БНТ; Борис Сирийски-БНТ; Румен Костов-БНТ; Петър Андонов-БНТ


Целта на това плаване е докарването на закупената от Българска телевизия яхта „Тивия”. Яхтата е двумачтов йол, модел „Конрад - 45А” и е построена в Гданск през 1978 г. Предвидена е за екипаж от 6 души и има удобства – хладилник, газова печка, мивка с помпа за морска и сладка вода, щурманска маса, удобна каюта, тоалетна, багажни помещения и спомагателен двигател Волвопента. Предоставена е на семейство Папазови за обиколката на света 1979-1981 г.

Това е първото плаване на малката Яна (5 г.) и проверка как тя се държи на яхта и в морето. Това е и възможност за Дончо и Джу да свикнат с яхтата и да я разучат преди да поемат на околосветското плаване.
Особеното на плаването е, че се прави първата подобна обиколка на Европа през зимата – буквално се обикаля Европейския бряг, което е възможно само по море.

Симеон Идакиев е автор на книгата и телевизионните серии, заснети от него и екипажа на БНТ - „С яхта около Европа”. Мони описва с блестящо
чувство за хумор перипетиите, смешните, тъжните и вълнуващи случки с екипажа на яхтата по време на това нелеко пътуване и изминатите 5000 морски мили.

 

 

Маршрут :: С Тивия около Европа