Всичко започва много романтично - мечти, фантазии и разкази за далечни брегове, морета, подвизи и приключения. Мама Юлия Гурковска (Папазова) - ДЖУ и Дончо се запознават в Созопол през лятото на 1968. Бързо се разбира какво ги привлича – морето, непознати земи и неистовото желание за пътешествия. Споделенето възхищение от мореплаватели и хора, които се опитват поне малко да изпълнят мечтите си, ги свързва за дълго и прелива в приятелство, любов, партньорство. Вдъхновени от Бомбар и неговите експедиции, поставят началото на Експедиции „Планктон”. Д-р Ален Бомбар прекосява Атлантическия океан с гумена лодка, без храна и вода. За 65 дни, през 1952 година успешно завършва експеримента, като доказва, че може да се оцелее при корабокрушение като се храни с планктон и риби.


Джу и Дончо започват заедно да кроят планове за морски приключения и да оформят програмата „Планктон”. Свързват се с Междуправителствената комисията по океанография към ЮНЕСКО и Експедиция „Планктон” вече се осъществява под егидата на ЮНЕСКО, което не е без значение и им дава голямо рамо за организирането, както и усилията им да убедят институции като БАН и списание "Орбита" да ги подкрепят в на пръв поглед налудничавите занимания. Много хора се запалват по идеята и им помагат да я осъществят. Засега, само ще нахвърлям какво представлява експедиция „Планктон” като заимствам от единствената информация достъпна в интернет, събрана и структурирана от Лъчезар Начев от Института по геология на БАН. Много съм благодарна на инж. Начев. Той запълни информационната дупка в интернет за постиженията на Юлия и Дончо Папазови и ми показа колко е важно и аз да направя усилие в тази посока. http://www.geology.bas.bg/plancton.html

Експедиция „Планктон” е научноизследователска програма, с основна цел да се наблюдава поведението на човека, поставен в крайно тежки условия; изпробването на хранителните качества на планктона и възможностите за оцеляване след корабокрушение. Експедициите са финансирани главно от Комитета за наука, технически прогрес и висше образование, Параходство "Български морски флот", ДСО "Воден транспорт", Българска национална телевизия, и от някои международни организации. Тези изследвания са били част, както от редица международни програми (“Интеркосмос”,”СОЛАС-60”), така и като самостоятелни океанографски програми на ЮНЕСКО за екология, замърсяване и др. Програмата продължава 12 години и преминава през 5 етапа: престой с рибарска лодка в Бургаски залив; прекосяване на Черно море с корабна спасителна лодка с платно; прекосяване на Атлантическия океан и на Пасифика със спасителна лодка с платна, обиколка на света с яхтата Тивия. Накратко това е. Ако ви е станало интересно и любопитно, мама и татко са написали книги за отделните експедиции: "С Джу през Атлантика", "С Джу през Пасифика" и "С Яна около света". Дончо Папазов е автор на последната книга "Невъзможният път", където описва своето самотно плаване около света през 1988 г. с яхтата "Тивия". За съжаление, книгите могат да се намерят само при антиквари, но и до тяхното преиздаване ще стигна.